European Interest

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Ανησυχία για την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων πολιτών λόγω κορονοϊού

Την ανησυχία του για την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων πολιτών λόγω της ολοκληρωτικής αλλαγής του τρόπου ζωής λόγω του κορονοϊού εκφράζει σε επιστολή του ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος σε επιστολή που έστειλε στις 31 Μαρτίου – και την οποία συνυπογράφουν 9 συνάδελφοί του από διαφορετικές πολιτικές ομάδες – στην αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπο κυρία Στέλλα Κυριακίδη, εκφράζει την ανησυχία του για την ψυχική υγεία των Ευρωπαίων πολιτών λόγω της ολοκληρωτικής αλλαγής του τρόπου ζωής λόγω του κορονοϊού.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, που ως ψυχίατρος συμμετέχει στην διακομματική ομάδα για την ψυχική υγεία ενημέρωσε του συναδέλφους του για τα επικίνδυνα επιστημονικά ευρήματα.

Με την επιστολή κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συστήσει μια Ομάδα Ειδικών Υψηλού-Επιπέδου για: 1) να λειτουργούν συμβουλευτικά προς τους Επιτρόπους;  2) να συνεργάζονται με τα υπουργεία υγείας των κρατών μελών; 3) να συμβουλεύουν τους ευρωπαϊκούς δήμους και τις περιφέρειες σε συνεργασία με τα αντίστοιχα δίκτυα και 4) να ερευνήσουν το πεδίο συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά δίκτυα, ώστε, μέσα από ένα σύνολο δράσεων από κοινού να προασπίσουν την ψυχική υγεία των πολιτών.

Επιπλέον, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής πρότεινε το 2020 να ονομαστεί έτος Ψυχικής Υγείας, υπό την αιγίδα του οποίου θα τεθούν οι πολυ-επίπεδες ευρωπαϊκές δράσεις.

Η επιστολή έτυχε ευρύτατης διακομματικής υποστήριξης από ευρωβουλευτές από πολλά κράτη-μέλη, που την συνυπέγραψαν.

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος έχει εκφράσει φόβους και για την άνοδο των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας, στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Explore more